Miski emaliowane – czym charakteryzują?

Miski te były w użyciu już naszych mam, a nawet babć. Dzięki specjalnej substancji – emalii – są one bardzo bezpieczne – nie wytwarzają szkodliwych substancji po kontakcie z ogniem. Poza tym smak potraw nie jest sztuczny, ani chemiczny – jest naturalny. Garnki te są produkowane w Polsce ręcznie. Mogą zawierać niewielkie mankamenty. Współcześnie najładniejsze są te z motywem retro – mogą mieć różne wzorki – napisy albo ciekawe groszki. Do naczyń emaliowych zalicza się patelnie, różnej wielkości garnki, miski, rondle czy czajniki. Wybierz więc taki, które spełni twoje oczekiwania i stanie się również ozdobą dla twojej kuchni.

Czym charakteryzują się takie miski?

Garnki te posiadają współczesny design. Mogą to być kwiaty, napisy, ale też inne, kolorowe wzory. Na rynku jest w czym wybierać. Miski te funkcjonują w kuchni już blisko od 300 lat. Dlatego są niezastąpione i bardzo dobrze zbudowane, trwałe, mocne i bardzo rzadko się niszczą, a fakt, że są robione ręcznie, jeszcze bardziej utwierdza nas w tym przekonaniu, że warto je kupić. Cena jest różna, od 20 do 50 zł.

Emalia – co to jest za substancja?

Naczynia pokryte są emalią, co znaczy, że jedzenie przyrządzone w nich jest zdrowe. Poza tym garnki są antyalergiczne, co znaczy, że tworzywo, z którego zostały stworzone jest całkowicie bezpieczne, oraz przyjazne alergikom. Jest kwasoodporna oraz odporna na promienie UV. Dobrze reaguje na wszystkie rodzaje kuchenek – te gazowe, a także te elektryczne.

Zalety misek emaliowych

Garnki takie szybko się nagrzewają pod wpływem temperatury. Świetnie sprawdzają się szczególnie przy kuchenkach indukcyjnych. Są trwałe, wytrzymałe, z modnymi napisami, albo wzorami. Garnki są odpowiednie na wysoką temperaturę, co znaczy, że bardzo wolno się zużywają, służą na długie lata i tak łatwo się nie uszkadzają. Łatwo się o nie dba. Zmieszczą się do zmywarki, gdzie kontakt z gorącą wodą w żaden sposób ich nie zdeformuje. Garnki pasują także do piekarników, nagrzane na wysokiej temperaturze się nie uszkadzają. Naczynie sprawdza się także w chłodniejszy miejscu jak lodówka.